Lady Chatterley szeretője
Adaptációk

Lady ​Chatterley szeretője – előzetest kapott David Herbert Lawrence klasszikusa

Idén májusban jelent meg az Érzelmes klasszikusok sorozatban David Herbert Lawrence klasszikus, és mondhatjuk, hogy eredeti megjelenésekor nagy botrányt kavart könyve, a Lady Chatterley szeretője. December 2-án debütál majd Netflixen a legújabb adaptáció, amihez megérkezett az első előzetes is.

A regény hosszú évekig nem jelenhetett meg cenzúrázatlan változatban nyíltan szexuális tartalma miatt. Az I. világháború idején járunk, amikor a főszereplőnk hozzáköti az életét Sir Clifford Chatterley-hez. Nem feltétlenül ő lett volna az első választása, viszont így a korábban megszokott színvonalon élheti életét.

A fordulat akkor következik be, amikor Clifford kerekesszékben kerül haza a háborúból. Életük gyökeresen megváltozik, és ha ez nem lenne elég nehézség, Lady Chatterley megismerkedik a birtok jóképű vadőrével, Oliver Mellors személyében, akivel viszonyba bonyolódik. Ez nem sokáig marad titokban, a városban hamarosan mindenki nyílt titokként kezeli a kapcsolatukat, Lady Chatterley pedig választás elé kerül. Maradjon-e a jól megszokott, kényelmes életében, vagy kezdjen egy újat Oliver oldalán?

Az adaptációt David Magee vitte írói oldalról, a rendezői székben pedid Laure de Clermont-Tonnerre ült be.
A főbb szerepekben: Emma Corrin (Lady Constance Chatterley), Jack O’Connell (Oliver Mellors), Matthew Duckett (Sir Clifford Chatterley), Ella Hunt (Mrs. Flint), Joely Richardson (Mrs. Bolton), Faye Marsay (Hilda).

Előzetes a Lady ​Chatterley szeretője filmváltozatához

Lady ​Chatterley szeretője

.

Könyv: D. H. Lawrence: Lady Chatterley szeretője
Eredeti cím: Lady Chatterley’s Lover
Fordító: Falvay Mihály
Sorozat:
Kiadó: Athenaeum
Első megjelenés: 1928
Oldalszám: 468
Jellemzők: 20. század, emberi sorsok, erotikus, klasszikus, modernizmus, női főszereplő

Fülszöveg

1928-ban D. H. Lawrence könyve, a Lady Chatterley szeretője óriási botrányt kavart a szexuális tartalmú jelenetek kendőzetlen ábrázolása miatt; pornográfia vádjával az angol hatóságok a kiadói készletet el is kobozták. Több mint harminc évig csak cenzúrázott változatban vehették kézbe a kötetet az olvasók, és egészen a hatvanas évekig kellett várniuk arra, hogy Angliában teljes terjedelmében a könyvesboltok polcaira kerülhessen a mű – addig csak külföldön nyomtatott kalózkiadásokhoz lehetett hozzájutni. Az elgépiesedett civilizáció regénye ez, szenvedélyes, poétikus alkotás. A modern társadalom bajainak gyógyírját az ösztönök, az érzelmek és az érzékek szabadjára engedésében, az emberi gyöngédségben látja. Tabukat dönt meg: a modern regényirodalomban elsőként ábrázolja szókimondóan a testi szerelmet – ráadásul két eltérő társadalmi rétegből származó ember, egy munkásosztálybeli férfi és egy arisztokrata nő között.

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra 


Forrás: Collider

Kiemelt kép forrása: IMDB

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, Youtube-on vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu.


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük