NOVEMBERI ÚJDONSÁGOK A KÖNYVPIACON
Havi megjelenések,  Irodalom

Novemberi újdonságok a könyvpiacon

Még nem is nagyon tápászkodtunk fel a Könyvfesztivál okozta könyvsokkból, máris itt vannak a novemberi újdonságok. Ebből is gyönyörűen látszik, milyen könyvdömpingben próbálunk lavírozni és megtalálni a leginkább nekünk való köteteket.

A válogatásban szerepet kapnak LMBTQ könyvek, detektívtörténet, képregény, fantasy, népmese, klasszikus és modern, frissen megjelenő kötet és újramegjelenés is. Vegyesen, ahogy szeretjük!

Böngészésre fel!

Simon ​és a Homo sapiens-lobbi

Könyv: Becky Albertalli: Simon ​és a Homo sapiens-lobbi
Sorozat: Creekwood 1.
Kiadó: Művelt Nép
Jellemzők: LMBTQ, romantikus, ifjúsági, barátság, filmadaptáció
Oldalszám: 320
Megjelenés: 2022. november 14.

Fülszöveg:

Sokak ​szerint a tragédia ott kezdődik, amikor nem jelentkezel ki rendesen a leveleződből, és a féltve őrzött titkaid rossz kezekbe kerülnek. A tizenhat éves Simon Spierrel pontosan ez történt. Martin Addison pedig nem rest megzsarolni a fiút, hogy legyen a randiszervező csicskája, ellenkező esetben közszemlére bocsájtja a mailt a sulis Tumblren, ami köztudottan a Creekwood gimi pletykaközpontja. És akkor apu, anyu, a barátok, a tanárok és legfőképpen Blue is megtudja, hogy Simon MELEG.

Hogy kicsoda bluegreen118? Ezt még maga Simon sem tudja, bár több hete leveleznek haverokról, zenéről, oreozabálásról, vágyakról és félelmekről, no meg arról, hogy milyen ciki is ez a coming out-ügy. Blue valódi kiléte azonban teljes rejtély…

Simonnak fel kell vállalnia az érzéseit, még akkor is, ha az egész suli ezzel szekálja majd, vagy ha otthon kitagadják, hiszen Blue létezik, egy srác, aki csak rá vár, akiért érdemes…

Becky Albertalli első regényének hősébe immár 13 országban szerelmesek a lányok, és hát mit tagadjuk, a fiúk is.


Albert Camus: Közöny

Könyv: Albert Camus: Közöny
Sorozat: 
Kiadó: Jelenkor
Jellemzők: filozofikus regény, halál, gyász, klasszikus, egzisztencializmus
Oldalszám: 142
Megjelenés: 2022. november 14.

Fülszöveg:

„E kis könyv minden lapjáról a szegény és magányos nagyvárosi fiatalság szűkszavú s mégis oly beszédes, tömör és izzó lázongása, panasza és vágya száll fel – panasza e civilizáció megalázó rendje ellen, s vágya egy nyíltabb, szabadabb és igazibb élet után… Az, aki Meursault történetét tisztán emberi távlatban nézi, a kisember lelki nyomorát, magányát, elidegenülését érzi benne, azét a mai kisemberét, aki távlattalanul él a mában, emlék nélkül, reménység nélkül, mélyebb emberi kapcsolatok, komolyabb feladatok nélkül, s aki sejti, hogy börtönben él, s nem tud vagy nem akar szabadulni. Sorsa nem egyéb, mint sok száz és sok ezer hasonló kis életének pattanásig feszített szimbóluma, végletesen logikus és kérlelhetetlen beteljesülése.”


J. K. Rowling: Harry ​Potter és a Főnix Rendje

Könyv: J. K. Rowling: Harry ​Potter és a Főnix Rendje
Sorozat: Harry Potter 5.
Kiadó: Animus
Jellemzők: mágia, fantasy, ifjúsági, barátság, boszorkány, illusztrált
Oldalszám: 576
Megjelenés: 2022. november 14.

Fülszöveg:

Harry Potter nem hitte volna, hogy egyszer ő fogja megvédeni basáskodó unokatestvérét, Dudley-t. Ám amikor fényes nappal dementorok támadnak kettőjükre, ez történik. De számos más vészjósló esemény is mutatja, hogy a varázsvilág békéjét sötét erők fenyegetik.
Harry nincs egyedül az ellenük vívott küzdelemben: a Főnix Rendje egy titkos főhadiszálláson szervezi a Sötét Nagyúr elleni harcot, ami minden fronton zajlik. Harry például kénytelen különórákat venni Piton professzortól, hogy ki tudja védeni Voldemort erőszakos behatolásait a tudatába.


Mary Shelley: Frankenstein

Könyv: Mary Shelley: Frankenstein
Sorozat: 
Kiadó: Jelenkor
Jellemzők: antihős, horror, klasszikus, rémtörténet, thriller, misztikus, levélregény
Oldalszám: 304
Megjelenés: 2022. november 14.

Fülszöveg:

Mary Shelley tizennyolc évesen, egy lidércnyomás hatására találta ki rémtörténetét egy baráti költői versenyre. A versenyt megnyerte, ezzel pedig teremtménye elindult világhódító útjára.
A hátborzongató, mára már ikonikus történet szerint Victor Frankenstein életet lehel a holt anyagba, ám később megtagadja teremtményét – s ezért a szörny rettentő bosszút esküszik. A kétszáz évvel ezelőtt született mű – amelyet mindenki ismer, de csak kevesen olvastak -rákérdez a tudomány hatalmára, az emberek természetére, céljaira, a világban betöltött helyére, s magára a létezésre is. Bűnhődhet helyettünk más? Az emberiség védelmében sem? Mennyit bír el a lelkiismeret? Vajon ki az igazi rém: a teremtmény vagy teremtője?


Joseph Jacobs: Újabb ​kelta tündérmesék

Könyv: Joseph Jacobs: Újabb ​kelta tündérmesék
Sorozat: 
Kiadó: Digi-Book Magyarország
Jellemzők: ír, kelta, népmese, skót, tündér, walesi
Oldalszám: 288
Megjelenés: 2022. november 15.

Fülszöveg:

Jacobs ​avatott kézzel válogatta kötetébe a kelta történeteket, gondosan ügyelve a balladai komorság, vaskos paraszti humor, a gyermeki fantáziavilág és az emberi jellem keverékéből álló, húsz történetet felvonultató egyveleg egyensúlyára. Így került a kötetbe komor, de időtlen értéket felmutató történet (Lir gyermekeinek végzete), az emberi butaság kacagtató története (A MacAndrew család története), melyben meghökkentő párhuzamként jelenik meg A rátóti csikótojás című mesénk motívuma. Nem maradnak el az állatos történetek sem (A rőtbarna kutya, A fekete paripa, Paddy O’Kelly és a menyét), mint ahogy vérbeli tündéres történet is számos akad (Cnoc Rath Fionn legendája, A Liddesdale-i gazda, Elidore). Az egyik, folklorisztikai szempontból talán legérdekesebb történet a Jack, a furfangos tolvaj, amely több néprajzkutató szerint többezer éves mesetranszfer, és eredetileg Kufu fáraó udvarában mesélték.

Ez a kötet az első magyar nyelvű kiadása Joseph Jacobs kelta tündérmesék sorozata utolsó kötetének, amit avatott szemmel fordított Bujtor László. Engem igencsak lenyűgöz, hogy ezeknek a csodálatos történeteknek a magyar nyelvű fordításában László számos szereplő és földrajzi hely esetében visszatér az eredeti ír és gael nevekhez, hiszen ez további növeli a mesék hitelességét, eredeti ízét. John D. Batten lenyűgöző illusztrációi pedig valódi élettel töltik meg a történeteket.
A tündérmesék ezen kötete ismét sok híres ír, skót és walesi történetet tartalmaz; néhány közülük személyes kedvenceim közé tartozik, mint a Lir gyermekeinek végzete, A fekete paripa, vagy a Cnoc Rath Fionn legendája. Történetek, amiket mind a mai napig szívesen olvasok és mesélek a gyermekeimnek. Garantálom, hogy ezeket a történeteket olvasva a mesék lángra lobbantják gyermekeik fantáziáját. Nagyon boldog vagyok, hogy szerte Magyarországon a gyerekek megismerkedhetnek az újabb kelta történetekkel és élvezhetik ezeket a tündérmeséket, ahogy már régóta teszi azt az ír gyermekek generációinak hosszú sora.
Ronan Gargan
Írország magyarországi nagykövete


Megan Goldin: Maradj ébren!

Könyv: Megan Goldin: Maradj ébren!
Sorozat: 
Kiadó: Álomgyár
Jellemzők: misztikus, thriller
Oldalszám: 384
Megjelenés: 2022. november 16.

Fülszöveg:

Ha ​elalszol, minden emléked a felejtésé lesz.
Liv Reese egy taxi hátsó ülésén ébred. Fogalma sincs, hol van, és azt sem tudja, hogy került oda. Amikor kiteszik a háza előtt, egy vadidegen pár fogadja, amelyik beköltözött a lakásába, ezért Liv kénytelen kint tölteni az éjszakát a hidegben. Amikor megpróbál segítséget kérni, mobiltelefon helyett egy véres kést talál a táskájában. Ekkor veszi észre a kezén található, fekete tintával írt, graffitiszerű üzenetet: MARADJ ÉBREN!
Két évvel korábban a legjobb barátnőjével lakott, randizott, és egy népszerű magazin sikeres újságírója volt. Most viszont teljesen összezavarodott, és nagyon elveszettnek érzi magát New Yorkban, mert a város egyáltalán nem olyan, mint amilyenre emlékszik.
A hírekből tudomást szerez egy gyilkosságról, amelynek helyszínén az áldozat vérével írtak az ablaküvegre. Az üzenet ugyanaz, mint a Liv karján lévő. Mit csinált előző éjjel? Miért nem emlékszik az elmúlt két év eseményeire? Liv egy bűneset közepén találja magát, de hiába próbálja összerakni élete puzzle-darabkáit, nem emlékszik, hogy bármit elkövetett volna. Ám egyvalaki pontosan tudja, mit csinált Liv, és bármit megtenne, hogy elfeledtesse vele… Végleg.
A nemzetközi bestsellerszerző, Megan Goldin ismét egy letehetetlen, csavaros thrillerrel jelentkezik. A több idősíkon játszódó történetében sohasem tudhatjuk, hogy mi következik, továbbá abban sem lehetünk biztosak, mely emlékek vezetnek el minket az igazsághoz.


Brian K. Vaughan: Paper ​Girls – Újságoslányok 4.

Könyv: Brian K. Vaughan: Paper ​Girls – Újságoslányok 4.
Sorozat: Paper ​Girls – Újságoslányok 4.
Kiadó: Cicero
Jellemzők: LMBTQ, képregény, sci-fi, időutazás, misztikus
Oldalszám: 128
Megjelenés: 2022. november 16.

Fülszöveg:

A ​többszörös Eisner- és Harvey-díjas PAPER GIRLS – ÚJSÁGOSLÁNYOK sorozatból az Amazon készített filmsorozat-adaptációt.
Brian K. Vaughan, a SAGA bestsellerszerzője és Cliff Chiang, a WONDER WOMAN legendás rajzolója visszatér Matt Wilson színezővel és Jared K. Fletcher beíróval együtt a PAPER GIRLS – ÚJSÁGOSLÁNYOK negyedik kötetében.
Tiffany és a többi újságkihordó lány, Erin, Mac és KJ az őskorból 2000-be kerülnek, ahol legnagyobb, legkülönösebb kalandjuk vár rájuk, és végre választ kapnak arra, hogy mi történik körülöttük.
A múltunknak ebben a kísérteties változatában az Y2K a szakértők legrosszabb előrejelzéseinél is szörnyűbb következményekkel járt, és a jövőt csupán egy 1988-ból idekeveredett tizenkét éves lány mentheti meg.

„A PAPER GIRLS egy szó szerint időtlen kaland, egyúttal dráma is, mely annak veszélyére figyelmeztet, mi történik, ha túl sokáig ragadunk a múltban. És még ütős is!
―WIRED

„A PAPER GIRLS létfontosságú olvasnivaló egy olyan nőnek, akit felbosszantott, hogy a Kincskeresők és az Állj mellém! kalandfilmjei a fiúknak jutottak.”
―LA Weekly

„A PAPER GIRLS már a Stranger Things előtt is olyan volt, mint a Stranger Things.”
― Jezebel

LEGJOBB ÍRÓ: BRIAN K. VAUGHAN
Eisner-díj 2017-ben

LEGJOBB SZÍNEZŐ: MATT WILSON
Eisner-díj 2017-ben

LEGJOBB KÉPREGÉNY
Hugo-díjra jelölve 2017-ben


Richard Osman: Az ​eltévedt golyó

Könyv: Richard Osman: Az ​eltévedt golyó
Sorozat: A csütörtöki nyomozóklub 3.
Kiadó: Agave Könyvek
Jellemzők: detektívtörténet, gyilkosság, krimi, barátság, öregedés, nyomozás, angol humor
Oldalszám: 368
Megjelenés: 2022. november 22.

Fülszöveg:

Egy újabb átlagos csütörtöki nap, amikor a dolgoknak végre vissza kellene térniük a megszokott kerékvágásba.

Csakhogy a csütörtöki nyomozóklub mágnesként vonzza a bajt. Egy tíz évvel ezelőtti megoldatlan bűntény szálai egy helyi híradós sztárhoz vezetnek, és egy olyan gyilkossági ügyhöz, amely holttestnek és magyarázatnak is híján van.

Eközben egy váratlanul felbukkanó új ellenség keresztezi Elizabeth útját, és választás elé kényszeríti: gyilkolnia kell, vagy meghal.

Miközben a megoldatlan bűntény újabb és újabb fordulatokat tartogat, Elizabeth a lelkiismeretével (és egy pisztollyal) viaskodik, Joyce, Ron és Ibrahim pedig régi és újdonsült barátokkal együtt nyomoznak. Vajon képesek lesznek megoldani a rejtélyt és megmenteni Elizabethet, mielőtt a gyilkos újra lecsap?


Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, Youtube-on vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük