Szeptemberi beszerzések
Irodalom,  Polclakók

Szeptemberi beszerzéseim – új könyvek a polcomon

Antikvárium, recenziós példány, pánikvásárlás és egy pénteki nap a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Nem volt laza hónap, bőven terheltem a polcaimat is, a pénztárcámat is, de egyre inkább úgy érzem, a télre tárazok be. Vagy egyszerűen kihasználom azt, hogy még – mondjuk – normál áron tudok könyvhöz jutni, mert ha egy kicsit kitekintek jövőre, vagy a most előrendelhető kötetek áraira, akkor bizony magasra kúszik a szemöldököm.

Gyalázatosan elkéstem ennek a cikknek a megírásával, de nem akartam egy rész után elkasználni a “Polclakók” sorozatot a blogon, hiszen, ahogy írtam is múlt hónapban, roppantul élveztem megírni a havi beszerzéseimről a tapasztalatokat, élményeket. Amikor elkezdtem összeállítani a szeptemberi beszerzések listámat bőszen pislogtam az újabb és újabb tételek láttán. Bevallom, hónap közben nem tűnt fel, hogy ennyi használt és új könyv költözött hozzám.

Vágjunk is bele, mert igencsak hosszú lesz!

István antikvárium – Nyíregyháza

A hónap első felét kapásból a kedvenc antikváriumomban indítottam, ahol ugye mindig belefutok valami otthagyhatatlan könyvbe (mondjuk a többes szám életszerűbb lenne). Az elmúlt hetek abszolút sci-fi lázban teltek, és nem tudom, hogy a hűvösebb, borongósabb idő hozza-e magával, hogy ennyire jól esik ebben a zsánerben olvasni, vagy valami furcsa bolygóegyüttállás van, de három science fiction kötet is hazajött velem. Stanisław Lem: Kiberiáda című regénye abszolút megjegyezhetetlen és számomra kimondhatatlan címmel van megáldva, ami az angolul sem egyszerűbb Cyberiada nevet kapta. A lengyel íróval többször próbálkoztam már, több-kevesebb sikerrel, azok közé tartozik, akikről tudom, hogy még dolgunk van egymással, de még nem találtam meg a tökéletes időt, amikor el tudok merülni a műveiben. A fülszövege robotokat, társadalomkritikát és groteszket emleget, gondolom, ha rázva és nem keverve fogyasztom majd, nem üli meg a gyomromat.

Philip K. Dick különleges látásmódját nagyon szeretem, még nem döntöttem el magamban, hogy a novelláit vagy a hosszabb történeteit kedvelem-e jobban, az biztos, hogy az alapötletei valami egészen furcsa helyről érkezhettek a tolla alá. Remélem, hogy a A halál útvesztője is izgalmas PKD sztori lesz majd, ami nem mellesleg a szépen gyűlő Kozmoszos kiadásokat gyarapítja a polcomon.

A tanulmányokat, esszéket összegyűjtő kötetek gyakran mozgatják a fantáziámat, viszont sokkal kevesebbszer olvasok (szinte soha) ilyet, mint szeretnék, de azért megakadt a szemem a Kuczka Péter által szerkesztett A holnap meséin. 73′-as kiadás, így vannak kételyeim a rendszerváltás előtti látásmóddal kapcsolatban, de elég kuriózumnak tűnik a könyv, még sosem találkoztam vele korábban, párszár forintért pedig bízom benne, hogy megéri az árát.

Amiko legutóbb ebben az antikváriumban jártam, az eladó nagyon szerette volna nekem megkeresni a Dorian Gray arcképét angolul (The Picture of Dorian Gray), de eszeveszettül elbújt a könyvecske, így anélkül távoztam. Most viszont szinte rögtön a kezembe nyomta, Oscar Wilde regényét. Csak egy egészen pindurit félek az olvasásától, mert bár rövid, a nyelvezetét illetően nincsenek nagy reményeim. Mármint, hogy mennyire fogom megérteni az 1890-ben megjelent könyv szépirodalmi angolját, nyilván nem az szöveg igényességére céloztam.

Agave Könyvek – Webshopos rendelés

Egy ideje fenem a fogam Ocativa E. Butler Xenogenezis-trilógiájára. Itt jön a bevezetőben emlegetett pánikvásárlós rész: bevallom, féltem attól, hogy el fognak fogyni ezek a könyvek, mert nagyon jó áron lehetett most hozzájuk jutni, és mivel A magvető példázata az évem egyik legkiemelkedőbb élménye volt, nem akartam fogyni hagyni ezt a sorozatot, így kerülhetett a virtuális kosaramba, majd a nagyon is valós polcomra a Hajnal, az Átváltozás és a Hibridek.

És ugye webshopból úgy rendelünk, hogy a szállítás ingyenes legyen, így mellécsaptam egy másik sorozatot, amiről hallottam jót is, rosszat is, de abban abszolút egybehangzottak a vélemények, hogy az első rész egy nagyon fura, de annál atmoszférikusabb olvasmány. A többiről egyelőre nincs infom, de a második részt ritkán láttam bárhol is, így egyben érkezett hozzám Jeff Vandermeer Déli Végek-trilógiája, nevezetesen az Expedíció, a Kontroll és a Fantomfény. Az idei évem borítók szempontjából is roppant erős, Vandermeer sorozata is csodásan néz ki (ahogy ez az Agave Könyvektől el is várható), nem véletlen, hogy az Expedíció borítóval kifelé nézelődik a polcomról.

Antikváriumok tömkelege – Budapest

Úgy alakult, hogy szeptemberben kétszer is jártam Budapesten. Az első alkalommal végigjártam a szokásos antikvárium túrámat. Magyarul: a Múzeum körúton játszok vesszőfutást. Bevallom, arra már nem emlékszek, melyik kötetet, melyik helyen vettem, de igyekeztem relatíve ésszerű összegeket kiadni csak könyvekért. Stanisław Lem: Tudományos-fantasztikus irodalom és futurológia pédául annyira különlegesnek tűnt, hogy kétszáz forintért hazajött velem.

Két Fekete István könyvet is sikerült beszerezni, az egyik a Bogáncs, amiről csak annyit tudok, hogy egy fekete terelőkutyáról szól, és szinte biztos vagyok abban, hogy kelleni fog zsepkendő az olvasás mellé. A másik pedig a Kele / Vuk, amit kimondottan a vajszínű hátteres kiadásban kerestem. És hogy miért? Egyszerűen előbújt a mazochista énem, aki azt a könyvet akarta olvasni, pontosabban azt a változatát, ami kisgyerekként elborzasztotta. Úgy emlékszem, hogy valamikor első vagy második osztályban volt kötelező, és katasztrófális élmény volt. Helyette inkább megnéztem a mesét, mármint a Vukot, és átlapoztam azt a típusú gyerekkönyvet, amiből kiváló autópályát lehetett építeni anno a matchboxaimnak. Jó lenne másodjára több szerencsével járni, az autópályás Vuk mindenestre már nincs meg, így rossz élmény esetén maximum a rajzfilmhez fordulhatok majd. Na, nem az új Kis Vukhoz, mert az horror.

Ahogy a nyáron belefutottam egy Jókai sci-fibe, úgy találtam most meg Karinthy Frigyes: A delejes halál című könyvét, ami szintén az általam szeretett Kozmoszos kiadásban jelent meg. Ha már úgyis valami fura könyvmókus módjára gyűjtögetem a sci-fiket télire, igazán elővehetném Jókait is, meg Karinthy-t is az ügyben, lássuk, hogy írtak nagyjaink ebben a zsánerben.

Egy Arthur C. Clarke könyv is a kezembe akadt, A város és a csillagok, valamint Pierre Boulle: A majmok bolygója is a kosaramban landolt.

Kimondottan kerestem az angol nyelvű köteteket, de csak egy volt, amit végül meg is vettem, ez Lewis Caroll könyve, az Alice’s Adventures in Wonderland. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy fog-e tetszeni, mert a rajzfilm kimondottan irritált, az új filmeket nem láttam még, de valahogy nem érzem, hogy túlzottan hívogatnának. Viszont klasszikus, így maga a könyv érdekel.

Antik Art Café Antikvárium és kávézó – Miskolc

Rászoktunk egy ideje a férjemmel, hogy ha olyan helyen kirándulunk, ahol van antikvárium, akkor sose térünk haza üres kézzel. Ő történelmi szakmai könyvet választott, én meg Erich Maria Remarque híres pacifista regényét, a Nyugaton a helyzet változatlant. Érdekessége a dolognak, hogy ekkor még nem tudtam a készülő adaptációról, amit egészen biztosan meg szeretnék majd nézni.

Pocket automata – Nyíregyháza

Meglátni és megszeretni. Ennyi a története annak, hogy kerülhetett hozzám Shaun Tan: Érkezés című echte képregénye, amiben egyáltalán nem található írott szöveg, így olyan univerzális nyelven szól hozzánk olvasóhoz, amit a világ bármely pontján megértenek. Azóta már el is olvastam és hihetetlen mód élveztem, kiválóan ábrázolja az elveszettséget, a reményt, a félelmet és a kitartást. Megannyi túlcsorduló érzelem jelenik meg ennek az aprócska könyvnek a lapjain. Csodás történet, amit biztosan nem vettem volna meg, ha nincs Moskát Anita ajánlója.

Recenziók

A szeptemberi beszerzések közé becsúszott négy recenziós példány is. Az egyikről egyelőre még nem szeretnék beszélni, legyen ez majd meglepi. Kettő a nemrég elhunyt Böszörményi Gyula két kötete, A Barnum-rejtély és A hullaházi skandalum. A korábbi részek itthon sorakoznak, mindet olvastam is, bár a Márika főszereplésével íródott kötettel nem voltam maradéktalanul elégedett. Ez nem mondható el A Barnum-rejtélyről, amiről bővebben hamarosan olvashattok a blogon, illetve videó is készül majd a Youtube csatornára. A hullaházi skandalum is hamarosan sorra fog kerülni, novemberi olvasmánynak tervezem.

Gurubi Ágnes: Másik Isten című regénye is olvasásra vár, nagyon szerettem tőle a Szív utcát, amit nagyjából együltő helyemben olvastam végig, így nem is volt kérdés, hogy a második megjelent könyvét is szeretném majd olvasni. Ráadásul készült egy interjú is a szerzővel a blogra, amiben a Szív utca megírásáról beszélgettünk.

Bestsellers – Budapest

Részt vettem a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, de a pénteki napom úgy alakult, hogy nem a fesztivál területén, hanem a Bestsellers, idegen nyelvű könyvesboltban vettem egy könyvet, ami nem más, mint H. G. Wellstől a Men Like Gods. A hónapban beszerzett két angol nyelvű klasszikushoz hasonlóan itt is nagyon kíváncsi leszek, mennyire csúszik majd nehezen. De hát ismerjük a mondást: a puding próbája az evés.

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, Youtube-on vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük