Nyugaton a helyzet változatlan
Adaptációk

Nyugaton a helyzet változatlan – első teaser a Netflixes adaptációhoz

A Nyugaton a helyzet változatlan cím minden bizonnyal sokak számára ismerős, még akkor is, ha nem Erich Maria Remarque könyve jut róla eszébe, hiszen szállóigeként is benne él a mindennapi beszédben. A napokban szembejött velem egy készülő Netflixes adaptáció teasere, ami azonnal felkerült a megnézendő filmek listájára.

Remarque 1929-ben megjelent pacifista regénye, a Nyugaton a helyzet változatlan (Im Westen nichts Neues) a maga idejében nagy port kavart, mára pedig kevés olyan nyelv van, amin nem olvasható. “Hitler hatalomra jutásakor az író műveit nemzet- és becsületellenesnek minősítették és nyilvánosan elégették, az íróról elterjesztették, hogy nem vett részt az első világháborúban, hogy zsidó származású, s hogy a neve nem Remarque, hanem Kramer.” (forrás: Wikipedia)

Érdekes perspektívát ad, amikor az I. világháború borzalmait a német frontról követhetjük. Ahogy meglátjuk, hogy ők is emberek voltak, ugyanúgy rettegtek, ugyanúgy voltak fájdalmaik, és ugyanúgy nem akartak a golyók elé állni, mint bármelyik más hadsereg katonái. Külön pirospont jár a készítőknek, amiért német a színészgárda, akik közül ha más ismerőst nem is tudunk felfedezni, de Daniel Brühl neve valószínűleg ismerősen cseng mindenkinek.

A film október 28-án debütál majd Netflixen.

Hivatalos Teaser a Nyugaton a helyzet változatlan filmváltozatához

.

Könyv: Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan
Eredeti cím: Im Westen nichts Neues
Fordító: Benedek Marcell
Sorozat: Nyugaton a helyzet változatlan 1.
Kiadó: Alexandra
Első megjelenés: 1929
Oldalszám: 208
Jellemzők: igaz történet alapján, I. világháború, történelmi regény

Fülszöveg

Erich ​Maria Remarque 1898-ban született, s a tanárképző padjából került az első világháborúba. Húszéves korában szerelt le. Ő és társai, akikkel egyszerre vonult be, semmi egyebet nem láttak a világból, csak az iskolát és a frontot. A Nyugaton a helyzet változatlan az ő szenvedéseik és kiábrándulásuk története. Hőse, Paul Baumer, csak apró vonásokban különbözik társaitól. A lövészárok élete nagyjából egyforma emberekké gyúrja őket. A front iszonyata mindent kiéget belőlük, egyetlen erényük, egyetlen kincsük marad: a bajtársiasság. Megrázóan igaz, őszinte írás ez a regény. Óriási sikerét kétségtelen értékei mellett annak is köszönhette, hogy megjelenésekor már szükséges volt a belőle harsogó figyelmeztetés: íme, valójában ez a háború, vigyázzatok, nehogy újra belesodorjanak benneteket! Hiszen ekkoriban egy müncheni sörház asztalai mellett már a második világháború sikerére isznak az osztrák káplár hívei. De ami ebben a sodró lendületű regényben a humánum magas hőfokán megfogalmazódik, ma is eleven problémája az emberiségnek, s még sokáig nem veszíti érvényét

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra 


Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, Youtube-on vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu.


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük