Cikkek,  Irodalom

Ezeket a könyveket ajánlja Barack Obama nyárra

Az olvasás és a könyvek népszerűsítésében egyre több híresség is hatalmas szerepet vállal, többek között Barack Obama is. A korábbi amerikai elnök minden évben megosztja, melyik könyveket ajánlja nyári olvasmánynak, talán még nem késő, hogy megnézzük, mivel készült 2021-ben!

Obama listáját még sosem olvastam korábban, így nagyon kíváncsi voltam, milyen műfajú könyveket találok majd rajta, és okozott némi meglepetést az összetétel. Ha valaki szeretné végigolvasni az ajánlott könyveket, szüksége lesz angol tudásra, mert a listán sajnos mindössze három olyan könyv szerepel, aminek (jelenleg) van magyar fordítása. A magyar fordítással nem rendelkező kötetek címének magyarra ültetéséhez a saját, szabad fordításomat használtam.

David Diop: At Night All Blood is Black

Kezdetnek máris itt van David Diop, francia szerző regénye, az At Night All Blood is Black, ami szabad fordításban nagyjából annyit tesz, mint: Éjszaka minden vér fekete.

A történet főszereplői Alfa és Mademba, két szenegáli katona, akik az első világháborúban harcolnak vállvetve a franciák oldalán. Mademba azonban súlyosan megsérül és könyörög Alfának, hogy ölje meg, kímélje meg őt a szenvedéstől. Alfa képtelen megtenni. Barátja halála után bosszút és megbocsájtást keresve minden éjjel átoson az ellenséges vonalak mögé, hogy megöljön egy német katonát és a halott levágott kezével térjen vissza a táborba. A bajtársak eleinte csodálattal adóznak Alfa hősiessége előtt, ám hamarosan különös szóbeszéd kap szárnyra: Alfa nem remek katona többé, varázslónak, lélekfalónak kiáltják ki.
Meddig képes elmenni valaki, hogy jóvátegye a legjobb barátja halálát?

Forrás: Goodreads

Te-Ping Chen: Land of Big Numbers

Te-Ping Chen bemutatkozó kötete a Land of Big Numbers (Nagy számok földje) realizmus és mágikus realizmus között lavírozó novellák gyűjteménye. A fülszöveget bogarászva egy izgalmas, érdekes összetételű gyűjteménynek tűnik, ami a kínaiak történelmére, kormányára fókuszál, elszállítva minket egészen a jelenig.

A realizmus és mágikus realizmus határán mozgó történetek izgalmasan hangzanak. Bepillantást nyerhetünk egy ikerpár életébe: egyikük profi játékos lesz, míg a másik politikai aktivista. Egy nő a városba költözik, hogy egy kormányzati telefonközpontban dolgozzon, ám erőszakra hajlamos exe követi őt. Egy férfi beleássa magát a magas kockázatú, ám jókora nyereséggel kecsegtető kínai tőzsdébe. Emberek ragadnak hónapokra a metróban, látszólag ok nélkül, várva a szabadságot jelentő hivatalos engedélyre.

Forrás: Goodreads

Patrick Radden Keefe: Empire of Pain

Patrick Radden Keefe új könyvvel jelentkezett 2021-ben, ami az Empire of Pain, azaz a Fájdalom birodalma címet viseli. Keefe amerikai író, oknyomozó újságíró publikációit rendre hozzák a nevesebb amerikai lapok, úgy mint a The New Yorker vagy a The New York Times Magazine.

Keefe nonfiction könyve a Sackler család, amerika egyik legbefolyásosabb, leggazdagabb (Purdue Pharma gyógyszercég tulajdonosai) családjának portréja. Hatalmas vagyont halmoztak fel, melyből elképesztő méretű adományokat tettek, többek között a Metropolitan múzeumnak, a Királyi Balettnek, az MIT-nak, vagy épp a Guggenheim múzeumnak. Ők kezdték forgalmazni az OxyContint, amely ópiát tartalma miatt erős függőséget okozott, túladagolásába pedig százezrek haltak bele.

Forrás: Goodreads

Andy Weir: A Hail Mary küldetés

Végre egy név, ami nekem is ismerősen cseng. Az olvasók többsége (én is) imádta A marsit, azt követő könyvét, az Artemist azonban már valamivel kevesebb szeretet övezte. Ennek ellenére biztos vagyok abban, hogy sokan adnak majd esélyt a Hail Mary küldetésnek.

Fülszöveg: Ryland ​Grace egyedül maradt: az utolsó esélyként indított küldetés egyetlen túlélőjeként nem vallhat kudarcot, különben az egész Föld és vele az emberiség is elpusztul. Csakhogy éppenséggel ezt ő maga sem tudja. A saját nevére sem emlékszik, nemhogy arra, hogy hol van, és mit is kéne tennie. Csak annyit tud, hogy évekig tartó öntudatlanságból ébresztik fel, sok millió kilométerre az otthonától, két holttest társaságában. Rylandnak lépésről lépésre kell feltárnia a múltját. Így apránként szembesül az előtte álló lehetetlen feladattal: a bolygó kormányai összefogásában sebtiben összetákolt, majd az űr mélyébe kilőtt hajó fedélzetén egymagában kell elhárítania az emberiség kihalásával fenyegető, felfoghatatlan súlyú katasztrófát.
Ha beszámítjuk a képletbe váratlan szövetségesét, talán még sikerrel is járhat.

Benjamin Labatut: When We Cease to Understand the World

Benjamin Labatut nonfiction kötete a When We Cease to Understand the World (Amikor megszűnünk megérteni a világot) egy feszes tempójú, irodalmi igényességgel megírt alkotás tudományos felfedezésekről, etikáról, és a meghatározhatatlan határvonalról a zseni és az őrült között.

Albert Einstein levelet kap az I. világháború keleti frontjáról, amely az általános relativitáselmélet első, pontos megoldását tartalmazza.
A kiváló matematikus Alexander Grothendieck, miközben mélyen beleássa magát kutatásába, megpróbál megszakítani minden kapcsolatot a külvilággal, rettegve attól, amit a felfedezései a világra szabadíthatnak.
Erwin Schrödinger és Werner Heisenberg heves vitába bocsátkozik egyenleteik miatt, melyek a kvantummechanika egymással ellentétes verzióit írják le. Eközben megbontják a valóság anyagát feltárva egy olyan különös világot, amelyet egyikük sem képzelt volna.

Forrás: Goodreads

Elizabeth Kolbert: Under a White Sky

Elizabeth Kolbert könyve egy újabb nonfiction elem a listán. Az Under A White Sky : The Nature of the Future (A fehér ég alatt: a jövő természete) első ránézésre nagyon izgalmas kutatómunkának tűnik.

Elizabeth Kolbert a dolgok mélyére ás, segít abban, hogy megismerhessük az új világot, amit építünk. Találkozik biológusokkal, akik megpróbálják megmenteni a világ legritkább halfaját, amely egy piciny tóban él a Mojave-sivatag kellős közepén (Youtube); mérnökökkel akik erőfeszítéseket tesznek, hogy a szén-dioxid-kibocsátást kővé változtassák (Youtube); ausztrál tudósokkal, akik megpróbálnak kitenyészteni egy szuper-korallt, ami képes túlélni a globális felmelegedést (Youtube); fizikusokkal, akik azt tervezik, hogy apró gyémántokat lőnek a sztratoszférába, ezzel próbálva hűteni a Föld hőmérsékletét.

Forrás: Goodreads

Eric Nguyen: Things We Lost to the Water

Eric Nguyen bemutatkozó regénye, A Things We Lost to the Water (Amiket elvesztettünk) ígéretesen hangzik.

A történet egy New Orleansba emigráló vietnámi családról szól. Huong, az édesanya, két kisfiával próbál Amerikában új életet kezdeni. Mindhárman máshogy próbálnak beilleszkedni: Huong megismerkedik egy, a városba szintén frissen érkezett vietnámi autókereskedővel, Tuan megpróbál kapcsolatban maradni a gyökereivel, ezért csatlakozik a helyi vietnámi bandához, Binh pedig Benként folytatja, teljes mértékben próbál beolvadni új hazájába. A beilleszkedéssel súlyos károkat okoz a családtagok között feszülő szálakban, ám egy katasztrófa újra szorosabbra fontja őket.

Forrás: Goodreads

Rumaan Alam: Távol a világtól

Rumaan Alam thrillere olyan szituációt jár körbe, amiről imádok olvasni: hogy tud működni néhány ismeretlen kiszakítva a társadalomból, távol a világ zajától? Képesek-e megbízni egymásban? Rengeteg izgalmas kérdést dob fel a regény, már csak abban reménykedek, hogy meg is ugorja az elvárásokat. Alam könyve szeptember 2-án jelenik meg a GABO kiadó gondozásában.

Fülszöveg: Hogy ​kiszakadjanak pörgős New York-i életükből, és több időt töltsenek kamasz fiukkal és lányukkal, Amanda és Clay az Airbnb-n egy teljes hétre kivesznek egy pazarul berendezett házat Long Island egy félreeső szegletében. Érkezésük másnapján, késő este azonban kopognak az ajtajukon: egy zaklatott idős házaspár, Ruth és G. H. az, állításuk szerint a ház tulajdonosai. Ezek a vadidegenek azt mondják, áramszünet állt be egész New Yorkban, felbolydult a város, ezért vidéken kerestek menedéket.
Mivel azonban nincs sem tévé-, sem mobil-, sem internetszolgáltatás, Amanda és Clay nem tudják, mit gondoljanak. Bízhatnak vajon a másik párban, és vice versa? Mi történt valójában New Yorkban? A civilizációtól elszigetelt nyaraló tényleg biztonságot nyújthat a két családnak? És egymástól biztonságban vannak?

Forrás: Moly

Kazuo Ishiguro: Klara és a Nap

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro nagyon régóta várakozik az olvasási listámon. Szeretek néha kimászni a komfortzónámból, Ishiguro pedig határozottan segítene ebben. A Klara és a Nap szerencsére magyarul is olvasható, ha valaki kedvet kap hozzá.

Fülszöveg: Klara, ​a gyermekek számára kifejlesztett Robotbarát az üzlet kirakatában várja leendő tulajdonosát. Addig is az utca épületeit, a járókelők viselkedését és a Nap járását, áldásos tevékenységét szemléli. A humanoid tulajdonságokkal rendelkező robot gyermeki ártatlansággal próbálja megérteni a körülötte zajló eseményeket. Miután otthonra lel, legjobb tudása szerint igyekszik Josie és családja segítségére lenni; naiv világlátásának köszönhető páratlan optimizmusa reményt ad a beteg lány szüleinek. Klara megfigyelései a változó világról és az emberi természetről nem csupán a robot racionalitásáról, hanem érzelmeiről is tanúskodnak. Klara feltétel nélkül hisz az általa mindenhatónak vélt Nap jóságában, amelynek fénye és melege végigkíséri a történetet.
A regény világa – a közeljövő világa? – nem radikálisan más, mint a miénk, de éppen ettől annyira felkavaró lassacskán szembesülni azzal, hogy az ember még magányosabb lett, az emberi kapcsolatok sekélyesebbek, a társadalmi egyenlőtlenségek még nagyobbak. És talán vigasz, talán nem, de mélyen elgondolkodtató, hogy mindez egy olyan robot elbeszélése nyomán tudatosul bennünk, aki megtanul szeretni.
A 2017-ben „nagy érzelmi erejű regényeiért” Nobel-díjjal kitüntetett japán származású brit író, Kazuo Ishiguro olyan világsikerű regények szerzője, mint a Napok romjai, a Ne engedj el… és Az eltemetett óriás.
Témáját és gondolati ívét tekintve minden újabb műve meglepetés – van köztük a mélységes múltból a mi korunk emberéhez szóló allegória, van a közeljövőben játszódó disztópia, van, amelyik Japán második világháborús vereségének lelki hatásait elemzi, és van olyan, melynek fő motívuma a zene –, de mindegyiket összefűzi az a sajátos látásmód, melynek kapcsán eszünkbe juthat ugyan Franz Kafka, Marcel Proust vagy Vladimir Nabokov, de Ishiguro írói világa végső soron egészen eredeti: olyan különös fénytörésben láttatja a szorongó emberi lelket, mint senki más.

Forrás: Moly

Katie Kitamura: Intimacies

Úgy tűnik Obama szereti a thrillereket, hiszen a lista utolsó darabja nem más, mint Katie Kitamura regénye, amely szintén ezt a műfajt erősíti.

Története szerint egy tolmács -a névtelen narrátor – Hágába utazik, hogy a Nemzetközi Bíróságon dolozzon. Nem más ő, csak egy nő tucatnyi nyelvismerettel és ugyanannyi személysiéggel, egy nő, aki csak szeretne végül egy helyet otthonnak nevezni. Körülötte mindenhol dráma: kiderül, hogy a barátja nős. Elutazik ugyan, hogy felbontsa a házasságát, ám hamarosan elmaradnak az üzenetek, megszűnik mindenféle kontakt.
Tanúja lesz egy bűnténynek, majd teljesen az áldozat megszállottjává válik.
Az Intimacies leginkább arról szól, mennyire nem értjük a világot, amiben élünk, mennyire behatárolt az életünk.

Forrás: Goodreads, Guardians

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra 

Forrás: For Reading Addicts

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük