Booker díj rövidlista
Cikkek,  Irodalom

A 2022-es Booker-díj rövidlistája

Kihirdették a 2022-es Booker-díj rövidlistáját, amelyen hat könyv szerepel és bár kicsit lemaradtam a szeptember 6-ai bejelentésről, remélem vagytok még páran, akiknek érdekes lehet.

A Booker-díj hosszúlistáját hat könyvre szűkíttették, a nyertes pedig az alábbiak közül fog kikerülni:

Érdekességek az idei rövidlistásokkal kapcsolatban:
  • A hat könyv más-más helyen és időben játszódik, de mind olyan eseményeket dolgoz fel, melyek valamilyen formában mindannyiunkat érintenek.” – jegyezte meg Neil MacGregor, a bírák egyike.
  • A hat író öt nemzetiséget képvisel négy kontinensről, három nő, három férfi a jelöltek nemek szerinti eloszlása.
  • A rövidlistás könyvek többségét valós események ihlették, a Srí Lanka-i polgárháborútól kezdve egészen az USA-beli Emett Till meggyilkolásáig.
  • Már a hosszúlistánál is kimelték, hogy Alan Garner a legidősebb jelölt a díj történetében, aki a díjátadón ünnepli majd 88. születésnapját.
  • Szintén volt már róla szó a legrövidebb terjedelmű könyv jelöléséről, ami rövidlistás lett: Claire Keegan: Small Things Like These
  • A lista felén szereplők független kiadóknál alkotnak, mint ahogy a most debütáló Influx Press és Sort of Books is ebbe a kategóriába sorolható.

Twitteren jelentették be a könyveket, erről pedig megnézhetitek az alábbi videót is:

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra 


A jelöltek és a kiemelt kép forrása: https://thebookerprizes.com/the-booker-library/prize-years/2022

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, Youtube-on vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu.


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük