2022 augusztusi beszerzések
Irodalom,  Polclakók

Augusztusi beszerzéseim – új könyvek a polcomon

Minden hónapban megfogadom, hogy nagyon vigyázni fogok a pénztárcámra, aztán hol jobban sikerült ez a művelet, hol kevésbé. Most épp az utóbbi korszakomat élem, felfedeztem egy remek nyíregyházi antikváriumot, ahol kiváló a kínálat, kedves és tájékozott az eladó, nem mellesleg teljesen megfizethetőek a könyvek. Ráadásul sikerült belefutni egy Libri 2+1-es akcióba is, így az augusztusi beszerzéseim bőségesre sikerültek.

Arra gondoltam, hogy a Youtube mellett ezen a felületen is megmutatnám nektek, milyen könyvek kerültek az adott hónapban a házi könyvtárunkba. Bár itt valószínűleg jobb lenne egyes számot használni, mert csak azokat a köteteket fogom megemlíteni, amihez valószínűleg lesz bármi közöm a jövőben, a férjem könyvei maradjanak csak az ő polcán.

István antikvárium – Nyíregyháza

A nyár utolsó hónapjának első napját rögtön a már említett antikváriumban indítottam, és ha már ott jártam, rögtön a kosaramba tettem két Fekete István kötetet, a Ballagó időt és a Hút. Fekete Istvánnal nagyon rosszul indult a kapcsolatunk, általánosban hidegrázásom volt a Tüskevártól, pár hónapja újraolvasva azonban annyira meghatározó élmény volt, hogy erőteljesen küzd az év egyik legjobb olvasmánya címért. Annyira belelkesedtem, hogy még júliusban megvettem tőle a Téli bereket is, és azóta is figyelem, milyen könyvek vannak tőle az antikváriumban, mert bár az új, minimalista kiadás gyönyörű, megvan a régi kötetek varázsa. A Ballagó idő egy életrajzi írás, Fekete István gyermek- és ifjúkorát mutatja be, míg a Hú egy az állatos történetei közül, ahol egy baglyot követhetünk.

Bár mostanában a Gárdonyis lelkesedésem lejjebb csengett, köszönhetően annak, hogy elolvastam az összes regényét, mégis árgus szemekkel kutatom a könyveit bármerre is járok. Így találtam rá Korompai János füzetecskéjére, ami a Gárdonyi Géza egri otthona címet viseli, és egy kis útmutató az emlékházhoz, a benne található bútorokhoz, tárgyakhoz. Azért is akartam megvenni, mert sajnos jelenleg nincs ilyen kiadvány Gárdonyi egri lakóhelyén, és azért nem árt tudni miket nézeget az ember, ha már rászánja az időt, hogy körbejárja a kedves parasztházat, ahol Gárdonyi alkotott.

Van egy százforintos – vagy ötvenes, most hirtelen nem is tudom – doboz az antikvárium ajtaja előtt, ahonnan levadásztuk a Görög drámákat, nem is nagyon néztük meg milyen műveket tartalmaz, úgyis jöhet bátran.

Gerard Durell: Családom és egyéb állatfajták könyvével próbálkoztam már korábban, még ebook formátumban, de bevallom, nagyon elfáradtam az olvasás közben, viszont a Tüskevár élőzés során Eszter ajánlotta ezt a könyvet és mivel 500 forint körül mozgott, gondoltam, ez tökéletes alkalom a vásárlásra. Maradjunk annyiban, hogy az István antikvárium egy nagyon, de nagyon veszélyes hely.

Aztán belefutottam egy nagyon kedves emlékű könyvbe, amit kölcsönbe kaptam még körülbelül tíz éve és nagyon élveztem az olvasását. Fehér Klára: Oxygéniája meglepő olvasmány volt: magyar, női szerzős és science fiction. Akkoriban kezdtem megismerkedni a zsánerrel és elmerülni a könyvek és filmek világában. Az Oxygénia izgalmas utazás volt, Fehér Klárától megvan még itthon a Földrengések szigete is, lassan el is kellene most már ezeket olvasni, kíváncsi vagyok, hogy másodjára milyen érzéseket hagy maga után.

Keresztes Balázs rengeteg olyan könyvről beszélt az elmúlt hónapok során, amik beleégtek az agyamba és tudtam, hogy ezek közül többet is meg fogok venni. Az egyik ilyen volt Ernest Hemingwaytől a Fiesta, ami beszerezhetetlennek tűnt, mert bár a XXI. század új kiadása gyönyörű, nem voltam biztos abban, hogy szeretném újonnan megvenni, mikor azt sem tudom, hányadán állok Hemingwayjel. Plusz általában ha valamiből van antikvár példány, szívesebben veszem meg azt. Legutóbbi találkozásunk nem volt felhőtlen, a Búcsú a fegyverektől olvasása szenvedős volt és nem értettem, mire a nagy felhajtás. A történethez hozzátartozik, hogy húszéves lehettem körülbelül, még nem vonzottak kifejezetten a mélységek egy adott történeten belül, nem tudtam Hemingway életéről semmit. Vannak írók, akik alkotásai élettörténetükkel együtt élvezhetőek vagy értékelhetőek igazán. Adok egy újabb esélyt, a Fiesta rövid, de remélhetőleg kalandos oldalain, amit végül nagyjából háromszáz forintért vettem meg.

Még a nagy Világirodalom Remekei beszerzés előtt álltunk ekkor, ezért kerülhetett sor arra, hogy megvegyem A titokzatos idegen válogatást, és H. G. Wellstől A láthatatlan ember / Az istenek eledele könyveket, amire mindössze annyi jó okom van, hogy Wells látásmódját nagyon izgalmasnak tartom és a science fiction egyik korai képviselőjeként szeretném megismerni a munkásságát. A másik kötet pedig négy amerikai kisregényt tartalmaz William Makepeace Thackeray, Robert Louis Stevenson, Thomas Hardy, Joseph Conrad tollából.

István antikvárium – Nyíregyháza

Augusztus végén úgy alakult, hogy ismét Nyíregyházán jártam, akkor pedig csak betértem a szokásos helyekre, és természetesen most sem tudtam könyvek nélkül távozni, bár fenntartom, hogy zseniálisak az árak és a választék. Az eladót pedig nem tudom eléggé és elég helyen dicsérni. Még csak szétnézni sem volt időm, amikor elémtoppant H. G. Wells: Anna Veronika című könyvével, hogy emlékszik (majd egy hónap távlatából), hogy kerestem Wells könyveket és hogy tudja, hogy ez nem sci-fi, de rám gondolt, amikor megtalálta. Lehet erre nemet mondani? Aztán még gyorsan a kezembe nyomta L. Frank Baum: The Wonderful Wizard of Oz rövidke regényét, ami ment a “hazajön velem” kupacba.

Nem is olyan régen néztük meg a Lapozz a filmre projetkünk kapcsán Avildával közösen az Emma új feldolgozását. Rendkívül szórakoztatóra sikerült az adaptáció, gondoltam is, hogy jó, akkor megpróbálkozunk még egy Jane Austen könyvvel, mert az Értelem és érzelem egy időre kidobott a világából, de majd hátha az Emma visszahúz, így amikor megtaláltam az angol nyelvű kiadást, azonnal a pulton landolt, hogy jó, akkor három!

Végül, amikor már csak úgy tessék-lássék nézegettem a címeket, és már a nyakam is kezdett beállni az olvasgatásuktól, megakadt a szemem Ursula K. Le Guin könyvén, A sötétség balkezén. Az ő könyveiről Esztitől hallottam először, és ha fegyvert fognak a fejemhez se tudom megmondani, hogy melyik videójában, de mivel szintén párszázas könyvről volt szó, nem szívesen hagytam volna tovább porosodni, ahelyett, hogy nálam otthonra találjon.

Libri – Nyíregyháza

A nyíregyházi mászkálásomat egy Libris látogatással fejeltem meg, ahol tényleg – de tényleg – nem akartam semmit se venni, és akkor megláttam a 2+1 akciójukat, amikor ha választasz három sárga cimkével ellátott könyvet, akkor a legolcsóbbat ingyen kapod. Így hát betáraztam Margaret Atwood könyvekkel: A szolgálólány meséje, Testamentumok, Macskaszem került a kosárba.
A szolgálólány meséje már megvolt korábban, de sajnos azon kölcsönadott könyvek közé tartozik, ami már soha nem fog hazakerülni.

Zárszónak kevés

Nagyon élveztem a bejegyzés megírását, korábban még sosem gondoltam arra, hogy írásban sztorizzak a beszerzett könyveimről, de kellemesen gondolkodós volt, és remélem ti is élveztétek a vásárlós élményeimet. Tervezem, hogy minden hónapban készül majd egy ilyen bejegyzés is, egyrészt saját magamnak, hogy lássam leírva is, mik kerültek a polcra, másrészt nektek, hátha kedvet kaptok egy kis antikváriumos bogarászáshoz, vagy találtok közte számotokra is érdekes könyveket.

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, Youtube-on vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük