Cikkek,  Irodalom

Mobilkönyvtár került átadásra a debreceni Ady parkban

Közösségi tér és mobilitás: ezen szavak kíséretében adták át ma délelőtt Magyarország első mobilkönyvtárát a debreceni Ady parkban. Na, de mi is az a mobilkönyvtár? Milyen lehetőségeket kínál?

A Méliusz Juhász Péter könyvtár projektje a mobilkönyvtár, avagy konténerkönyvtár egy merőben új elgondolás. Fontos lépés lehet a kultúra, a könyvek szeretetének népszerűsítésében azzal, hogy a szó legnemesebb értelmében képes lesz a könyveket a küszöbig hozni. A könyvtár képviselheti magát különböző rendezvényeken, fesztiválokon, tematizált kötetekkel, lapokkal aktualizálva kínálatát.

A könyvtár igazgatója, Dr. Kovács Béla Lóránt többször is hangsúlyozta, hogy nem egy újabb fiókkönyvtár létrehozása volt a cél, a fókusz jelen esetben a közösségépítésen van. Sokkal inkább tekintik kiegészítő szolgáltatlásnak, mint egy általános értelemben vett könyvtári egységnek, ugyanakkor természetesen a kölcsönzés is megoldott. Ottjártamkor is sorakozott jó néhány kötet a narancssárga polcokon, jól megfértek egymás mellett a mesés könyvek, Stephen King regényei és Danielle Steel romantikus történetei. Bízom benne, hogy épp ilyen remekül jön majd ki egymással itt minden olvasást szerető ember legyen majd szó a jövőben akár a Campus, akár a Deszka fesztiválról.

A mobilkönyvtár benépesítése már a megnyitón megtörtént: gyerekeknek tarottak kézművesfoglalkozást, akik szemmel láthatóan jól szórakoztak és cseppet sem zavarta őket a be-bekukkantó kamera. Bízom abban, hogy a Debrecen új közösségi tere által kínált lehetőségek maximálisan kihasználásra kerülnek majd. Biztosan nem én vagyok az egyedüli, aki örömmel fogadná a fellendülő könyves életet Debrecenben.

A környezet elbírna jóval több zöldet is, sajnos a manapság oly’ divatos: térkövezzük le az összes szabad teret hullám néhány éve ide is elért. Ettől függetlenül kellemes hangulat lengi körül a Csokonai Színház, Könyvszekrény, Szökőkút, Mandula cukrászda és immár mobilkönyvtár által benépesített teret Ady Endre szobrának vigyázó tekintete alatt.

A mobilkönyvtár az alábbi időpontokban látogatható:

Hétfő: 09:00 – 13:00
Kedd: 14:00 – 18:00
Szerda: 09:00 – 13:00
Csütörtök: 14:00 – 18:00
Péntek: 14:00 – 18:00
Szombat: 14:00 – 18:00
Vasárnap: Zárva

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük