februári megjelenések
Havi megjelenések,  Irodalom

Februári olvasnivalók – új megjelenések

Január, február… itt a nyár. Na, jó a nyár még kicsit, egy egészen ici-picit odébb van, de nem baj, ráérek, kivárom. Addig is böngésztem egy kicsit a februári megjelenések között így hó végén, és bár már elköltöttem a havi limitemet, álmodozni azért szabad, ugye?

Elképesztően nehéz lépést tartani az új megjelenésekkel. Minden könyvmoly ismeri a kilóméteres váró-, és kívánságlistákat, amire egyre csak pakoljuk fel az újabb és újabb könyveket, és amikről tudjuk, hogy jó eséllyel csak egy egészen kis százalékát tudjuk majd elolvasni. De addig jó, amíg hosszú a lista, mert félelmetes lenne egyszer csak a végére érni, és azzal szembesülni, hogy nincs már semmilyen könyv, amire vágyunk, ami felfedezésre vár.

Nézzük, milyen kötetekkel bővültek az én listáim. Ezek jönnek februárban!

Könyv: Dee Brown: Wounded ​Knee-nél temessétek el a szívem
Sorozat: 
Kiadó: Helikon
Műfaj: történelem, dokumentarista
Oldalszám: 580
Megjelenés: 2022. február 2.

Fülszöveg:

Dee Brown mára klasszikussá lett, átfogó tanulmánya az amerikai indiánok módszeres kiirtásáról. A „Wounded Knee-nél temessétek el a szívem” először 1971-ben jelent meg – azóta tizenhét nyelvre fordították le, és közel ötmillió példányban kelt el… Az indiánok saját szavaikkal számolnak be a csatákról, a mészárlásokról, a megszegett szerződésekről – mindazokról a veszteségekről, melyeket a Vadnyugat „meghódítása” során szenvedtek el.


Könyv: Grecsó Krisztián: Valami népi
Sorozat: 
Kiadó: Magvető
Műfaj: kortárs, novella
Oldalszám: 288
Megjelenés: 2022. február 7.

Fülszöveg:

Grecsó Krisztián történeteiben a párhuzamosok a végtelenben sem mindig találkoznak, de a találkozások mégis elmesélhetők. Néha az események egy időben, de más helyen zajlanak (Erdélyben, a fővárosban vagy falun), máskor egyazon helyen, de különböző időkben: harmincas vagy ötvenes években, és közben nagyon is a mában. Ahogy mindannyian ismerjük az érzést, amikor nem vagyunk a helyünkön. A Valami népi történetei ezekről az otthontalan helyzetekről szólnak, és az olvasó így válik nyomolvasóvá.
Akár a rég- és a közelmúlt falusi históriáit, akár egymás mellett elsuhanó életutakat vagy éppen a saját életének történeteit követi, Grecsó Krisztián novelláiban mindig ott kísért a kíméletlen együttérzés.


Könyv: Borbély Szilárd: Bukolikatájban
Sorozat:
Kiadó: Jelenkor
Műfaj: vers
Oldalszám: 152
Megjelenés: 2022. február 14.

Fülszöveg:

​A posztumusz verseskötet februárban lát napvilágot a Jelenkor Kiadó Borbély Szilárd-életműsorozatában. A szerző 2013-ban állította össze kötetét a 2010 után keletkezett verseiből, melyek a Nincstelenek című regényben megteremtett világot az antik mítoszok alakjaival benépesítve jelenítik meg. Emberi és isteni sorsok szenvedéstörténetei olvasódnak egymásra ezekben a megrendítő és provokatív idillekben. A Bukolikatájban egy jelentős költői életmű súlyos záróköve.


Könyv: Matt Ruff: 88 név
Sorozat: 
Kiadó: Agave Könyvek
Műfaj: sci-fi,
Oldalszám: 266
Megjelenés: 2022. február 15.

Fülszöveg:

John ​Chu egy „serpa”, aki társaival együtt jó pénzért virtuális kalandokra kíséri ügyfeleit online szerepjátékokba, ahol jól felszerelt karakterekkel élhetnek át felejthetetlen izgalmakat: sárkányokat ölhetnek, űrcsatákban vehetnek részt, bankot rabolhatnak vagy zombihordákkal küzdhetnek.
Az új ügyfelük a titokzatos, magát gazdag és ismert személynek mondó Mr. Jones rengeteg pénzt kínál azért, hogy átfogó idegenvezetést kapjon a virtuális valóság játékvilágáról. Chu számára ez az álommunka, de ahogy belevágnak a kalandozásba, gyanítani kezdi, hogy Mr. Jonest inkább az emberek felett gyakorolt hatalmi potenciál, semmint a szórakozási lehetőségek megismerése vezérli. A fergeteges online kalandnak induló megbízás aztán hamarosan átszivárog a való világba, ahol Chunak minden leleményességére szüksége van, hogy egy lépéssel előrébb járjon mindenkinél – mert a valóságban nincs újraindító gomb.
Matt Ruff legújabb regénye egyrészt tisztelgés a videojátékok világa és a videojátékos közösségek előtt, másrészt izgalmas jelenetekbe ágyazott észrevételek sora arról, hogy mi rejlik a virtuális valóságban, és egyben milyen veszélyekre kell felkészülnie az embereknek a jövőben.


Remélem találtatok a fentiek közt számotokra érdekes könyveket. Írjátok meg hozzászólásban, ti mely megjelenéseket várjátok leginkább, akár rajta van a listán, akár nincs!

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük