Októberi megjelenések
Havi megjelenések,  Irodalom

Októberi megjelenések a könyvpiacon

Ugyan szeptemberben lezajlottak az online könyvhét akciói, azért a kiadók az októberi megjelenések között is tartogatnak néhány finomságot. Meglehetősen vegyesre sikerült a lenti válogatás, gyönyörűen elfér egymás mellett a krimi, a science fiction, a kortárs és a forgatókönyv is.

Az újdonságok böngészése közben arra gondoltam, hogy bárcsak lenne annyi időm, hogy annyit olvassak, amennyit csak szeretnék, miközben nem hanyagolom el az élet más területeit sem. De vannak álmok, amik örökké álmok maradnak, így a várólistám is kilométeres marad, amíg csak élek. És tulajdonképpen ez így van jól! Gondoljatok csak bele, micsoda kétségbeesés lenne, ha egyszer nem lenne több olyan könyv, amit szeretnétek elolvasni!
Lássuk, mi vár ránk októberben!

A szolgálólány meséjét senkinek sem kell bemutatni, hiszen nem csak könyv formában tarolt, kései második részével a Testamentumokkal egyetemben, de a Hulu által készített sorozat is nézettségi rekordokat döntött. Legnagyobb örömömre Atwood könyvei egymás után kerülnek fel a magyar könyvesboltok polcaira. Akad bőven lemaradásom az életműből, a Macskaszem is több mint ígéretesen hangzik.

Margaret Atwood: Macskaszem

Könyv: Margaret Atwood: Macskaszem
Sorozat: 
Kiadó: Jelenkor
Műfaj: kortárs
Oldalszám: 650
Megjelenés: 2020. október 1.

Fülszöveg:

Elaine Risley, az ellentmondásos megítélésű festőnő saját életmű-kiállítására tér vissza fiatalsága színhelyére, Torontóba. A városba érve megrohanják az emlékek, eszébe jutnak gyerekkori játszótársai, akikkel együtt fedezték fel a barátság titokzatos világát, megismerve a vágyakozást, a kegyetlenséget és az árulást. Elaine-nek szembe kell néznie múltjával, és művészként és nőként is számot kell vetnie önmagával. Ám ehhez legelőször is meg kell szabadulnia az őt kísértő emlékektől…
A Macskaszem a kanadai író pályájának egyik mérföldköve, melyet 1989-ben Booker-díjra is jelöltek. Most először olvasható magyarul.


Philip K. Dickkel kapcsolatos viszonyomra bővebben is kitértem az Űrlottó kapcsán. Valószínűleg ennek az új, kissé pszichotikus köntösben kiadott regénynek sem fogok tudni ellenállni, tovább gyarapítva vele szerény PKD gyűjteményem. A téma izgalmas, mint mindig, Dick neve pedig garancia a minőségre is.

Philip K. Dick: Palmer ​Eldritch három stigmája

Könyv: Philip K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája
Sorozat: 
Kiadó: Agave Könyvek
Műfaj: science fiction
Oldalszám: 256
Megjelenés: 2020. október 1.

Fülszöveg:

„AZ ÚR MEGÍGÉRTE AZ ÖRÖK ÉLETET. MI EL IS HOZZUK NEKED.”

A Mars telepeseit az ENSZ toloncolta ki a túlmelegedett Földről, hogy a vörös bolygón megteremtsék egy élhető élet alapjait. Mert egyelőre az élet a Marson minden, csak nem élhető. A drogok persze segíthetnek. Például az, amelyik használójának tudatát apró játékbabákba vetíti, így kreálva egy egészen egyedi virtuális valóságot.

Aztán egy Palmer Eldritch nevű üzletember hosszú évek után, a galaxis távoli sarkából visszatér a Naprendszerbe, és ezzel egy időben új drog jelenik meg a piacon, melynek szlogenje: „Az Úr megígérte az örök életet. Mi el is hozzuk neked.” De milyen örök életről van szó? És ki az, aki végül el fogja hozni?

Philip K. Dick, a tudományos-fantasztikus irodalom mestere egyik legnagyszerűbb regényében ismét a valóságot szedi apró darabokra. Metafizika, drogok, marketing és játékbabák. Palmer Eldritch eljött érted, és a valóság soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt volt.


Két nagy tartozásom került bele a mostani válogatásba, az egyik Harlan Coben, a krimi berkekben oly’ elismert író. Az erdő tíz év után kerül új ruhában kiadásra és bár az én szememet kicsit bántja ez a kékség, azért összességében elég jól néz ki. Ahogy a fülszövegben is olvasható, a Netflixen fut a regényből adaptált tizenhatpluszos sorozat, így kellően sötétnek sejtem, amit abszolút pozitívumként könyvelek el.

Harlan Coben: Az erdő

Könyv: Harlan Coben: Az erdő
Sorozat: 
Kiadó: Jaffa
Műfaj: krimi
Oldalszám: 390
Megjelenés: 2020. október 10.

Fülszöveg:

Húsz ​éve történt. Egy nyári táborozás során négy tinédzser éjszaka kiszökik az erdőbe. Kettőt közülük holtan találnak, a másik kettő azonban hosszas keresés után sem kerül elő. Két évre rá egy sorozatgyilkost elítélnek, ám a bűnöző tagadja, hogy köze lenne a négy fiatal halálához.
Az eltűntek egyike volt Paul Copeland megyei ügyész nővére is. Paul egyedül neveli hatéves kislányát, karrierje is szépen ível felfelé, így egyre kevesebbet foglalkozik a húsz évvel korábbi traumával. Amikor azonban egy gyilkossági ügy szálai hozzá vezetnek, és egy holttestet kell azonosítania, Paul egy árulkodó jel alapján felismerni véli a négy áldozat egyikét – a fiút, aki annak idején nővérével együtt örökre eltűnt az erdőben…
Lehet, hogy Paul nővére mégis életben van? A férfi szép lassan ráeszmél, hogy a múlt sötét és veszedelmes családi titkokat rejteget, amelyek egy csapásra szilánkokra törhetik az életét. Paulnak hamarosan döntenie kell: nem bolygatja tovább a húsz évvel korábbi eseményeket, vagy inkább megpróbálja kideríteni az igazságot.
A könyvből készült sorozat most a Netflixen látható.


Egyre inkább keresem azokat a kortárs szerzőket, akik a szám íze szerint valók. Kiss Tibor Noé könyvének borítóján valamiért megakadt a szemem. Nem tudom az okát, semmi csilli-villi, csupán egy toronyház világos háttéren. De van ez így; belső iránytű, hatodik érzék vagy mi a szösz.

Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj

Könyv: Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj
Sorozat: 
Kiadó: Magvető
Műfaj: kortárs
Oldalszám: 320
Megjelenés: 2020. október 12.

Fülszöveg:

Egy esős éjszakán a huszonéves Dorka balesetet szenved, és öntudatlan állapotban kerül kórházba. Dorka apja, miközben megpróbálja felderíteni, mi is történt a lányával, megismerkedik a baleset helyszínéhez közel élő Zsófival, aki a szüleik helyett neveli öccsét, a balhés kamasz fiút. A férfi és a fiatal nő különös hatással vannak egymásra. Dorka apja belekapaszkodik Zsófiba, akiben mintha a saját lányát látná viszont, és aki iránt megmagyarázhatatlan vágyat érez. Zsófi viszonozza a vonzalmat, de a maga természetességével azt is érzékeli, hogy valójában csak pótlék a férfi számára.
A baleset négy ember életét változtatja meg, ők a Beláthatatlan táj elbeszélői. Szerelem, tragédia, kitörési vágy – mindnyájan megpróbálják újrakezdeni az életüket.
Kiss Tibor Noé új regénye a krimik izgalmával olvastatja magát, és megjelenése az ősz egyik kiemelkedő irodalmi eseménye.


Elérkeztünk a második nagy tartozásomhoz Ljudmila Ulickaja személyében. Egyszerre vonzanak és rémisztenek a könyvei, valószínűleg nem is egy forgatókönyvvel kellene kezdeni, a téma azonban érdekes, mely aktualitása miatt megértem, hogy miért most bányászták elő ezt a korai művet.

Ljudmila Ulickaja: Csak egy pestis

Könyv: Ljudmila Ulickaja: Csak egy pestis
Sorozat:
Kiadó: Magvető
Műfaj: forgatókönyv
Oldalszám: 96
Megjelenés: 2020. október 28.

Fülszöveg:

Ljudmila ​Ulickaja harmincöt éves korában írt egy forgatókönyvet, amelyet egy forgatókönyvíró kurzus felvételijére szánt. A kurzuson végül nem vett részt, a szöveg pedig több mint negyven évvel később került elő, és nyert új aktualitást.

Rudolf Ivanovics Majert felrendelik Moszkvába, hogy beszámoljon a pestisvakcina-kutatás eredményeiről. Moszkvába érve köhögni kezd, ám arra gyanakszik, hogy csak megfázott a vonatúton. Felkeresi a szálloda borbélyát, majd miután egyre rosszabbul érzi magát, kórházba szállítják. A diagnózis: tüdőpestis. Megkezdődik a versenyfutás az idővel, hogy felkutassanak mindenkit, akivel útja során kapcsolatba került, és a nagy fekete autó elindul begyűjteni a kontaktokat.

A Csak egy pestis arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Ulickaja különleges forgatókönyve, amely kisregényként is olvasható, Morcsányi Géza fordításában jelenik meg.

Remélem találtatok a fentiek közt számotokra érdekes könyveket. Írjátok meg hozzászólásban, ti mely megjelenéseket várjátok leginkább októberben, akár rajta van a listán, akár nincs!

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük