borzongató könyvek
Cikkek,  Irodalom

Készülj hátborzongató olvasmányokkal a Halloweenre

Olvasás közben végigfut a hideg a hátadon. Egyszerre lapoznál tovább és csapnád össze a könyvet, miközben azon agyalsz, hogy eltakart szemmel, hogy lehetne tovább olvasni. Bizony egy kiváló horror/thriller könyv a fenti szimptómákat váltja ki az olvasóból, aki meghasonulva próbál egyszerre beletemetkezni a könyvbe és elhajítani azt.

Tinédzser koromban rajongásig imádtam a horror filmeket. Persze akkoriban a videótékából hurcolásztuk a rosszabbnál rosszabb ZS-kategóriás horrorokat. Hiába futott a kép a tévén, hiába volt pocsék az isten tudja hányszor visszatekert felvétel, minden hétvégén remek barátnős program volt. Minőségtől függetlenül álmatlan éjszakák vártak rám minden egyes film után, tucatnyi villanykapcsolgatással, ágy alá, szekrény mögé benézéssel. Mégis folytattuk, vonzott a műfaj, ki tudná megmagyarázni, tizenévesen miért ennyire izgalmas félni. Felnőtt fejjel már nincs az a pénz, amivel rá tudnának venni egy adag kiadós tévé – főleg nem mozivászon – előtti rettegésre. Azonban ha olvasásra kerül a sor, ugyan alaposan megválogatva, de mai napig le tudnak kötni a jól megírt rémtörténetek. Ezekből válogattam ki néhány kedvencemet, hogy ha borzongásra vágytok Halloweenkor, legyen mit kézbe venni.

A vámpíros történetek nálam valahogy kimaradtak. Természetesen láttam én is a Brad Pitt – Tom Cruise párost az Interjú a vámpírral mára klasszikussá vált mozijában, vagy éppen a Pengét, de annyira nem varázsoltak el ezek a halhatatlan lények, hogy az összes létező művet felkutassam a zsánerben, legyen az könyv vagy film. Drakula története azonban érdekes módon mindig izgatott, ezért is voltam rendkívül kiváncsi a J.D.Barker és Dacre Stoker által közösen írt könyvre, a Draculra, ami a Drakula előzményeként olvasható. Ha álmatlan éjszakákat nem is okozott, azért igénybevette az idegrendszeremet ez a remekül megír horror. Vámpírbarátok, olvasssátok bátran! Nem fogtok csalódni.

Dracul

Könyv: Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul
Kiadó: Agave Könyvek
Műfaj: horror
Oldalszám: 506
Megjelenés: 2018
Első megjelenés: 2018

Fülszöveg:

A ​Drakula hivatalos előzménye, amelyet a klasszikus regény szerzőjétől hátramaradt feljegyzések és szövegek inspiráltak.

1868-at írunk, és a huszonegy éves Bram Stoker egy magányosan álló toronyban várja, hogy szembenézzen egy leírhatatlan szörnyeteggel. Feszületekkel, szenteltvízzel és egy puskával felszerelkezve azért imádkozik, hogy túlélje élete leghosszabb éjszakáját. Kétségbeesetten igyekszik papírra vetni mindazt, aminek tanúja volt, ezért feljegyzi azokat az eseményeket, amelyek egészen idáig vezettek…
Bram gyermekkorában sokat betegeskedett, ezért az ideje nagy részét ágyban töltötte a szülei dublini otthonában, és egy fiatal nő gondoskodott róla, akit Ellen dadusnak hívtak. Amikor az egyik közeli városban egymással összefüggő, különös halálesetek történnek, Bramnek és a nővérének, Matildának, szemet szúrnak Ellen dadus furcsa szokásai. Ezután egymást követik a titokzatos és hátborzongató események, míg végül Ellen váratlanul eltűnik az életükből. Évekkel később Matilda Párizsba megy tanulni, ahonnan azzal a hírrel tér haza, hogy látta Ellent, és a rémálom, amelyről Brammel azt hitték, hogy már régen véget ért, valójában csak most kezdődik.
Dracul egy kitalált történet, amely Bram Stokerről és a testvéreiről szól, akik egy sötét lény nyomába erednek. A vadászat Írországban kezdődik, a gyermekkori otthonukban, azután a testvérek bejárják Európát, és végül sor kerül az emlékezetes, végső találkozásra. A Dracul valóságos és kitalált szereplőkkel dolgozik, és új megvilágításba helyezi a világirodalom legfélelmetesebb és legmaradandóbb történetét.


Glukhovsky disztopikus története hatalmas brandé nőtte ki magát, mára több mint negyven kötetet számlál a Metro univerzuma (magyarul nagyjából tucatnyi jelent meg), még számítógépes játékok is készültek erre a világra fókuszálva. Az orosz metróban játszódó regény végig nagyon feszes hangulatú, filozófiával, közelharccal, sötétben megbújó lényekkel telepakolt világa remek kikapcsolódás lehet a science fiction szerelmeseinek. Valami elképesztően klausztrofób érzés volt olvasni, bevallom azóta sem tudtam kézbevenni az eredeti triológia második részét.

Dmitry Glukhovsky: Metró 2033

Könyv: Dmitry Glukhovsky: Metró 2033
Sorozat: Metró 2033
Kiadó: Európa
Műfaj: posztapokaliptikus horror, thriller
Oldalszám: 436
Megjelenés: 2016
Első megjelenés: 2005

Fülszöveg:

2033.
Az egész világ romokban hever.
Az emberiség majdnem teljesen elpusztult.
Moszkva szellemvárossá változott, megmérgezte a radioaktív sugárzás, és szörnyek népesítik be. A kevés életben maradt ember a moszkvai metróban bújik meg – a Föld legnagyobb atombombabiztos óvóhelyén. A metró állomásai most városállamok, az alagutakban sötétség honol, és borzalom fészkel.
Artyomnak az egész metróhálózaton át kell jutnia, hogy megmentse a szörnyű veszedelemtől az állomását, sőt talán az egész emberiséget.


Életem egyik meghatározó könyves élménye, amikor gimnáziumban el kellett olvasni Edgar Allan Poe: A fekete macska című novelláját. Emlékszem, teljesen a hatása alá kerültem Poe abszolút szuggesztív írásmódjának, és ha rettegni épp nem is rettegtem, de a tenyerem mi tűrés tagadás, bizony izzadt a lapokon. Ha egy rövid, igazi klasszikus horror történetre vágysz, kiváló választás. Főleg a Helikon zsebkönyvek fantasztikus borítójával, ami minden alkalommal a kosaramba kívánkozik, amikor elsétálok mellette.

Edgar Allan Poe: A fekete macska

Könyv: Edgar Allan Poe: A fekete macska
Sorozat: 
Kiadó: Helikon
Műfaj: horror, klasszikus
Oldalszám: 116
Megjelenés: 2019
Első megjelenés: 1843

Fülszöveg:

Edgar Allan Poe új műfajt teremtett: joggal tekinthetjük őt a krimi atyjának, s művei egyik főhősét, C. Auguste Dupin-t a világirodalom detektívjei előfutárának. Poe novellái több mint másfél évszázaddal az írásuk után is hátborzongatóan izgalmasak. Misztikus rém)történetekkel, titokzatos (bűn)esetekkel találkozunk műveiben, s a sci-fi irodalom egyik első alkotóját is tisztelhetjük benne.
Az Alinea Kiadó Klasszik sorozatában megjelenő válogatás Poe legjobb novelláinak felújított fordításait tartalmazza. A fekete macska, A Morgue utcai kettős gyilkosság, Az ellopott levél, Az áruló szív és a kötetben szereplő további novellák számos filmes feldolgozása is jelzi, a szerző ma is érdeklődésre számot tartó klasszikus történeteket alkotott.

„Poe műveiből egy új irodalom fejlődött ki… Hol voltak a detektívtörténetek, míg Poe nem lehelt életet beléjük?”
Sir Arthur Conan Doyle


Ha horrorról van szó, nem lehet kihagyni a műfaj koronázatlan királyát, Stephen Kinget sem, akitől egy rakat könyvet fel lehetett volna tenni erre a listára. Végül azért választottam a Borzalmak városát, mert anno férjem ajánlására olvastam el, akinek ez az egyik kedvenc King könyve és többé-kevésbé én is osztom a véleményét. Bár tudtam a könyvvel egy szobában aludni (ellentétben az Azzal, de annak bohócos borítójától vert ki a víz), volt néhány alkalom, amikor úgy tettem le az éjjeliszekrényre, hogy oké, akkor most megyek aludni, mert különben hosszú éjszakám lesz.

Stephen King: Borzalmak városa

Könyv: Stephen King: Borzalmak városa
Sorozat: 
Kiadó: Európa
Műfaj: horror, thriller
Oldalszám: 622
Megjelenés: 2019
Első megjelenés: 1975

Fülszöveg:

Ben ​Mears, a sikeres író visszatér a Jerusalem’s Lot nevű, isten háta mögötti kisvárosba, hogy „kiírja” magából itt szerzett gyermekkori traumáját: az 1930-as években a komoran a helység fölé magasodó Marsten-házba vonult vissza egy véres kezű gengszter, aki egy nap – látszólag minden indok nélkül – agyonlőtte feleségét, majd felkötötte magát. A gyermek Ben Mears egyszer beszökött ide, és meglátta a gengszter lógó hulláját, amely még évtizedek múltán sem indult oszlásnak… Az írónak azonban nem a nyugodt alkotómunka jut osztályrészül. Az álmos kisvárost mindinkább a megmagyarázhatatlan rettegés keríti hatalmába. Találnak egy akasztott kutyát, eltűnik két gyerek, s egyik este egy talpraesett kisfiú, Mark Pétrie a szobája ablakában megpillantja az egyik – időközben eltemetett – gyermek vigyorgó arcát. Mark már-már enged a kísértet bűverejének, de azután egy keresztet tart feléje, aminek láttán a jelenés agonizálni kezd, és füstté válik. Ben, Mark és még néhány, mindenre elszánt helybéli megindítja élethalál-harcát a Marsten-ház titokzatos lakói ellen…


A bárányok hallgatnak azon könyvek egyike, ahol az adaptáció is zseniális. Sir Anthony Hopking kiváló játéka úgy tölti meg élettel Hannibál Lecter karakterét, mint ő maga emberhússal a tűz fölött rotyogó kondérját. Az a fura helyzet áll fenn, hogy a négyrészes sorozatból én csak ezt, a másodikat olvastam. Mondjuk a General Press új kiadása több, mint vonzó. A bárányok hallgatnak számomra önálló kötetként is abszolút élvezhető volt, egyike azoknak az első komoly krimiknek, amik felkerültek az olvasmánylistámra. Ha szereted a pszcihológiával kevert, nyomott hangulatú nyomozós történeteket, akkor Hannibalban sem fogsz csalódni.

Thomas Harris: A bárányok hallgatnak

Könyv: Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Sorozat: Hannibal  2. rész
Kiadó: General Press
Műfaj: pszicho-thriller
Oldalszám: 334
Megjelenés: 2019
Első megjelenés: 1988

Fülszöveg:

Pszichopata sorozatgyilkos tartja rettegésben és izgalomban az FBI viselkedéstudományi részlegét. „Buffalo Bill” az áldozatul ejtett fiatal nőket megnyúzza, hogy bőrükből hódító ruhát készítsen magának. Férfi létére gyönyörű nő akar lenni – mint hajdan a mama volt…
Különös névjegyet hagy áldozatai torkában: az átváltozás jelképét, a hátborzongatóan csodálatos Halálfejes pillangó gubóját…
Csak egy másik gyilkos, az elmegyógyintézetben őrzött zseniális pszichiáter, Lecter doktor segíthet: egyedül ő ismeri „Buffalo Bill” és a Halálfejes pillangó titkát…
Fog-e beszélni Lecter? Ha igen, mikor és kinek?
Az idő sürget – a következő áldozat már a gyilkos fogságában várja a szörnyű halált…

Remélem találtatok a fentiek közt számotokra érdekes könyveket. Írjátok meg hozzászólásban, ti miket választanátok, ha szeretnétek félni egy kicsit!

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu


2 hozzászólás

 • Avilda

  A Borzalmak városába pont tegnap kezdtem bele 🙂 Direkt erre az időszakra tartogattam. Két éve olvastam Kingtől a Tortúrát – na az volt olyan, amit leírtál. Nem bírtam olvasni, be akartam csukni, de érdekelt, mi fog történni. Ha esetleg nem olvastad vona, akkor mindenképpen ajánlom 🙂

  A horrorfilmekkel is így vagyok, mint te. Régen faltuk a rosszabbnál rosszabbakat is, de most, hogy egyedül élek (bár va egy kutyám), nem merek ilyeneket nézni. Tavaly a Hill House szelleme is betett, szerintem le is fogytam egy kicsit 😀 Pedig érdekel a második évad (ami – mint megtudtam – Henry James A csavar fordul egyet regénye alapján készült), úgyhogy lassan nekigyűrkőzöm.

  Az október-november tényleg jó a horror zsánerek szempontjából, a köd meg az eső, a hideg – vagyis az ősz szürkébb oldala mintha a füledbe is suttogná, hogy ilyenkor ilyeneket kell olvasni/nézni.

  Könyvből még az Októberi vidéket tervezem, az is horrorosabbnak tűnik – bár lehet, hogy átcsúszuk vele novemberre, ami nem lesz túl stílusos a cím miatt 😀

  • Kapusi-Farmosi Dóra

   Olvastam a Tortúrát, nagy kedvenc. Totális klausztrofóbia, bár én pont vonaton olvastam, de így is meg volt a hatása! 🙂

   Az Októberi vidéket nagyon szerettem, mindenképpen érdemes elolvasni, Bradbury fantasztikus hangulatteremtésben (is). Hosszan olvastam, a novellásköteteket legtöbbször elnyújtom, így a nyár közepétől az ősz közepéig kitartott. 😀

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük