The Peripheral előzetes
Adaptációk

The Peripheral – előzetes a William Gibson regényéből készülő sorozathoz

A The Peripheral, azaz A periféria előzetesébe teljesen véletlenül futottam bele, pedig igyekszem szemmel tartani a legújabb adaptációs híreket. Ez a figyelem extrára fordul, amint egy sci-fi sorozatba vagy filmbe botlok. A William Gibson Főnyeremény duológiája alapján készülő sorozat előzetesét látva nem is kérdés, hogy befizetek majd az első részre.

A Prime Video első előzetese az október 21-én debütáló legújabb sorozatához, a The Peripheralhoz egész ígéretesen néz ki. A korábban Westworld-ön dolgozó alkotók, Lisa Joy és Jonathan Nolan dolgoznak a szérián, és őszintén bízok benne, hogy okosan nyúlnak majd a történethez és a képi világhoz is. A perifériát ugyan még nem olvastam Gibsontól, de az Agave Könyvek által kiadott Neuromancer trilógiáját nagyon szerettem (Neuromancer, Count Zero, Mona Lisa Overdrive). Ez alapján a három könyv alapján is kitűnik Gibson különleges látásmódja, aminek biztosan nem lesz könnyű a vizuális átadása. Valahogy hasonlóan vagyok az ő műveivel, mint a Philip K Dick regényekkel: bődületesen nehéz őket úgy láttatni, hogy igazán jól tudják hozni a könyv hangulatát.

A sorozat főszereplőjét, Flynne-t Chloë Grace Moretz alakítja, akik sokunknak ismerős lehet a HA/VER (Kick-Ass), az Engedj be! (Let Me In!) vagy éppen a Ha maradnék (If I stay) filmekből. Flynne Amerika egy teljesen eldugott csücskében tengeti a mindennapjait, elpocsékolva a benne rejlő tehetségét. Lehetősége nyílik azonban kitörni ebből, amikor belép a virtuális valóságba, amiről kiderül, hogy valójában kapu a 70 évvel későbbi világba. A sorozatban eközött a két idősík között ugrálunk, miközben Flynne belekeveredik egy titokzatos gyilkosságba is. Flynne megpróbálja kideríteni, ki kötötte össze az idő két pontját, ezáltal a két világukat, és vajon miért? A jelenléte veszélyes erőket indít mozgásba, olyan erőket, amik elpusztíthatják Flynne-t és családját a saját idejükben.

A The Peripheral előzetese pörgős, bár túl sokat azért még nem árul el, mindenesetre a hatalmas szobrok a Big Ben mellett elég izgalmasan néznek ki. Két perc alapján a vizualitása is egész pofás, bár ezt nehéz megjósolni a teljes évadra ilyen kevés idő alapján. A sorozat tehát október 21-én debütál az első résszel a Prime Video streaming szolgáltatón, majd hetente egy részt nézhetünk péntekenként, egészen december 9-ig.

A sorozatban feltűnik még:

Jack Reynor (Midsommar), Gary Carr (The Deuce), Eli Goree (One Night in Miami), Louis Herthum (Westworld), JJ Feild (TURN: Washington’s Spies), T’Nia Miller (The Haunting of Bly Manor), Charlotte Riley (Peaky Blinders), Alexandra Billings (The Conners), Adelind Horan (The Deuce), Alex Hernandez (UnReal), Katie Leung (Chimerica), Julian Moore-Cook (Peaky Blinders), Melinda Page Hamilton (Messiah), Chris Coy (The Deuce), Amber Rose Revah (Last Light) és Austin Rising (Alt).

William Gibson: A periféria fülszövege:

A ​MÚLT ÉS A JÖVŐ KÉZ A KÉZBEN JÁR

Flynne Fisher az országút szélén tengeti életét a közeljövő Amerikájában, ahol az illegális drogfőzésen kívül már alig akad munka. Korábban sokat keresett harci felderítőként egy online shooterben, de ezekről a játékokról le kellett mondania. Mégis egy brutális gyilkosság szemtanúja lesz, amikor kivételesen helyettesíti a bátyját virtuális biztonsági őrként.

Wilf Netherton a hivatása szerint jelentős befolyással rendelkező publicista, aki az egyik ügyfele testvérének haláláról értesül egy olyan társadalomban, ahol belenyúlni a múltba csupán egy hobbi a sok közül. Hetven évvel később, egy lassú apokalipszist elszenvedő Londonban él, ahol a dolgok egyelőre még bíztatóak a vagyonosok számára. Igaz, a szegények legtöbbje már nem él.

Flynne és Wilf találkozni fognak egymással. Időutazással, szellemekkel, harci drónokkal, bérgyilkos robotokkal és kleptokratákkal teli történetük során a nő világa teljesen és visszavonhatatlanul meg fog változni, a férfié pedig szembesül azzal, hogy a múltat átírni rendkívül veszélyes.

William Gibson tizenöt év után jelentkezik ismét klasszikus értelemben vett sci-fivel, és újfent bizonyítja, hogy a zsáner kortárs nagyságai közé tartozik.

The Preipheral előzetes:
A periféria köteteit az Agave Könyek gondozza, és a képekre kattintva veheted meg

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra 


Forrás: Syfy, Collider

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, Youtube-on vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu.


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük